Femke IJlstra – artistiek leider

In 2020 droeg Emmy Verhey het artistiek leiderschap van het Emmy Verhey Festival over aan Femke IJlstra. Als saxofonist was Femke al een vaste deelnemer aan het festival. “Ik vind het een heel bijzonder festival. Het is gemoedelijk, vindt plaats op prachtige historische locaties en brengt groots muzikaal talent op het podium – gevestigd en aanstormend. Dat verdient voortgezet te worden. Voor de nalatenschap van Emmy Verhey.”

Femke IJlstra is een van de meest succesvolle saxofonisten van haar generatie. Publiek, jury en pers zijn onder de indruk van haar veelzijdigheid en zeggingskracht. Haar saxofoons brengen Femke over de hele wereld. Sinds ze haar master cum laude heeft afgerond bij Arno Bornkamp in Amsterdam, geeft ze concerten in de VS, Canada, Zuid-Amerika, Azië en heel Europa. Ook speelt ze regelmatig in toonaangevende orkesten als het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam, het Budapest Festival Orchestra en het Tonhalle Orchestre Zürich.

Daarnaast is Femke een van de jongste (sinds haar 29e) vrouwelijke hoogleraren in Europa. Ze geeft les aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen en het Codarts Conservatorium in Rotterdam.

Femke profileert zich steeds meer als soliste. Ze speelt recitals over de hele wereld met haar pianist en trad op als soliste bij L’Opera Tuolon en het Noord Nederlands Orkest. Ze is een vaste gast in Nederlandse radio- en tv-programma’s. En diverse Nederlandse componisten hebben voor Femke geschreven, onder wie Jacob TV, Bernard van Beurden, Richard Rijnvos en Douwe Eisinga.

Femke is nieuwsgierig naar theater en andere disciplines in de kunst, wat al heeft geresulteerd in veel muziektheatervoorstellingen en tournees door heel Nederland waarin ze samenwerkte met acteurs, dichters en dansers.

Femke houdt van kamermuziek: ze is oprichter van het jonge Syrène Saxofoonkwartet en speelde sopraansax in het gerenommeerde Aurelia Saxofoonkwartet. In 2018 startte ze Trio Triangle met een (bas-)klarinettist en accordeonist. Samen verkennen ze nieuwe muziek voor deze ongewone setting.

Haar eerste cd nam ze op voor het boek ‘Stofsûgersjongers’, met gedichten van Tsjaad Bruinja en artwork van Mirka Farabegoli. De cd – waarop Femke muziek speelt van M. Turnage en andere ‘levende componisten’ – kreeg lovende kritieken van pers en publiek. Met haar kwartet Syrène maakte ze nog twee cd’s. In maart 2022 kwam Femke’s nieuwste album uit: ‘Colores del sur’.

15 maart 2023 Shirley

Cadeau voor Opus 100-leden

Cadeau voor Opus 100-leden Het Emmy Verhey Festival is heel blij met haar Opus 100: een groep particulieren die het EVF jaarlijks steunen met € 100 of meer. Zó blij dat we dit jaar een speciale verrassing voor de Opus 100-leden hebben: een masterclass, voorafgaand aan een van de concerten op het EVF 2023! Tijdens […]
read more

    CORRESPONDENTIE-ADRES

    VOGELENZANG 16b ZALTBOMMEL

    E-MAIL

    COPYRIGHT 2022. DESIGN BY STOOF FACILITY