Thorwald Jørgensen en Kamilla Bystrova:

‘We vinden steeds weer het wiel opnieuw uit’

“Twee gekke mensen die urenlang doorgaan om dat te creëren wat we echt belangrijk vinden.” Zo typeert pianiste Kamilla Bystrova het duo dat ze samen vormt met theremenist Thorwald Jørgensen. En ze vreest dat hun EVF-introducée, het 17-jarige viooltalent Luca van der Waals, daarvan tijdens de repetities voor het festival het slachtoffer is geweest. Allesbehalve, vindt Luca zelf: “Ik vond het echt een heel leuke ervaring!” Vrijdagavond 9 september, vanaf 19.30 uur in de Gasthuiskapel in Zaltbommel, kun je luisteren naar het resultaat.

Kamilla Bystrova en Thorwald Jørgensen

Kamilla en Thorwald ontmoetten elkaar zo’n 12, 13 jaar geleden tijdens een concert. Het klikte en sindsdien treden ze veelvuldig samen op. “Kamilla is de vleugels onder mijn vlucht”, zegt Thorwald. “Van haar heb ik geleerd op een andere manier naar muziek te kijken en dingen anders te benaderen. En daarnaast is ze gewoon een leuk mens!”

Clara Rockmore

Thorwald begon zijn muzikale carrière als slagwerker. “Dan heb je niet altijd iets te spelen, dus ik verveelde me nog wel eens. Jaloers wezend op de mooie strijkpartijen, maar om een goede violist te worden was het te laat. Toen zag ik een optreden van de fenomenale thereministe Clara Rockmore. Dat heeft me zó gegrepen! En eigenlijk is het een strijkinstrument, maar dan zonder snaren en stok. Een heel romantisch instrument ook. Het idee van spelen in de lucht. De klanken die zo dicht bij de menselijke stem komen. Zo kwam het dat ik theremin ben gaan spelen. Ik ben gaan rennen en ben nooit meer gestopt.” En nu geeft Thorwald concerten als solist met tal van orkesten over de hele wereld.

Luca maakte nog niet zo heel lang geleden kennis met Clara Rockmore, óók een groot violiste. “Ik zag een filmpje op YouTube waarin ze een vioolstuk speelt op de theremin. Dat was heel inspirerend! Ik streef nu naar dezelfde frasering.”

Organische creatie

Het samen spelen met Thorwald en Kamilla is voor Luca even wennen. “Ik speel vooral veel ensemble met leeftijdgenootsgenoten en nu mag ik met professionele musici spelen. Dat is fascinerend! En ja, de repetities duren misschien langer dan ik gewend ben, maar ik vind het alleen maar heel bijzonder dat Kamilla en Thorwald me hebben meegenomen in het blíjven studeren totdat je krijgt wat je wilt. Ik ken het ook wel van mijn docent: je moet gewoon dóór.”

Luca van der Waals

“Als je samenspeelt moet je tot overeenstemming komen,” vult Kamilla aan. “Een paar goede solisten bij elkaar is nog geen goed ensemble. Daarbij komt dat de theremin een bijzonder instrument is met heel veel mogelijkheden. Je kunt veranderen van klankkleur. Het bereik is veel groter. Bovendien is het theremin-/pianorepertoire heel uitgebreid, wat te danken is aan het onwijs hoge niveau van het spel van Thorwald. Dat maakt het repeteren anders. Organischer. Je ontdekt bij originele werken ineens heel andere kanten. En zo creëer je van bestaand werk iets heel nieuws.” Thorwald: “De theremin is ook een relatief nieuw instrument. Je kunt niet zoals bij viool of piano kijken: hoe is het gespeeld? Wij vinden steeds weer het wiel opnieuw uit.”

Thuisstadje

Op het programma van vrijdagavond staan onder meer werken van Rachmaninov, Ravel, Bloch, Glinka en Alyabyev. En het belooft dus een heel mooi, bijzonder concert te worden. Voor Thorwald kan de avond nu al niet meer stuk: “Ik vind het supertof om in Zaltbommel optreden! Het is mijn thuisstadje; ik ben geboren onder de Bommelse toren!” En wij vinden het supertof om Thorwald weer even terug te hebben!