Pauline Oostenrijk  was Nederlands ‘Young Musician of the Year’ in 1986 en won daarna nog vele andere prijzen, waaronder de 1e prijs in het Fernand Gillet hoboconcours, wat haar een recital opleverde in de New Yorkse Carnegie Hall en de Nederlandse Muziek Prijs in 1999. Na 25 jaar als 1e hoboïst van het Residentie Orkest maakt Pauline nu tijd voor een combinatie van kamermuziek spelen, lesgeven, componeren, schrijven en haar missie om zoveel mogelijk kinderen hobo te laten spelen en ontwikkelings-mogelijkheden te creëren voor getalenteerde jonge hoboïsten.

Luister naar Paulines verhaal én muziek >

Laurens de Man won begin maart als 1e organist de Nederlandse Muziekprijs, onder meer vanwege zijn veelzijdigheid als organist en zijn vermogen om een breed scala aan klankkleuren uit verschillende orgels te halen, variërend van historisch tot hypermodern. ‘Als Laurens de Man achter het orgel plaatsneemt, ontstaat een energiek optreden met een verrassend goed doordachte samenstelling van het programma en eigenzinnige presentatie.’

Luister naar Danza ritial del fuego van De Falla, uitgevoerd door Laurens op het orgel van de Utrechtse Janskerk >

© Juri Hiensch

Iteke Wijbenga is een gepassioneerd altvioliste, actief in kamermuziek, orkesten en als solist. Met diverse ensembles treedt ze op in zalen zoals het Concertgebouw en het Muziekgebouw aan ’t IJ en is ze regelmatig te gast op NPO Radio 4. Sinds 2016 is Iteke verbonden aan het Residentie Orkest Den Haag. In 2021 begon Iteke het Kamermuziekfestival Groningen op, waarvan ze nog steeds de artistiek leider is.

© Simone Michelle

Thijs van Oosterhout is 18 jaar en uit Breda. Op 7-jarige leeftijd begon hij met het bespelen van de hobo. Hij kreeg 10 jaar les van Victor Kruis. Daarna volgde hij de vooropleiding aan het conservatorium van Amsterdam bij Aisling Casey, waar hij dit schooljaar aan de bachelor begint. Bij Pauline Oostenrijk volgde Thijs enkele masterclasses. Met haar speelt hij deze avond het 2e deel uit het concert voor 2 hobo’s en orkest van Alexander Voormolen (nu met piano). Dit is een Nederlandse compositie opgedragen aan Jaap en Haakon Stotijn, die een belangrijke rol hebben gespeeld in de Nederlandse hobo geschiedenis.

Thijs heeft al ruime ervaring in orkesten, ook als solist. Zo jong als hij is wordt hij geroemd om zijn muzikale spel en gevoel voor melodie. Thijs wil zich profileren als ambassadeur voor klassieke muziek en voor de hobo in het bijzonder en hoopt in de toekomst als solist of in een orkest over de wereld te toeren. Hoogtepunt in zijn carrière tot nu toe is zijn optreden afgelopen januari als Jonge Held bij Podium Klassiek op NPO 2.

Kijk en luister hier naar het optreden >