VRIJDAGAVOND 20.00 uur ESTHER APITULEY PRESENTEERT – In De Schemering. In De Schemering is een theatrale concertperformance waarin theater, muziek en literatuur schaamteloos door elkaar vloeien. Het artistieke hart wordt gevormd door Esther Apituley (altviool), Hans Dagelet (acteur, trompet), Renée Bekkers (accordeonist).
We leven in een vreemde tijd. De wereld is van de een op de andere dag veranderd én verenigd.We bevinden ons in een diffuus gebied, in een soort ‘schemering’, tussen de dag en de nacht. Een tussenfase waarin we niet terug kunnen naar hoe het was, en ook vooruit is onzeker, want hoe gaat onze toekomst eruitzien?

Kunnen wij – mensen – hiermee omgaan? Kunnen wij accepteren dat we in een soort tijdloze tijd terecht zijn gekomen? We worden gedwongen in het moment te gaan zitten. In het NU. Wat ons vroeger dreef, motiveerde, en energie gaf, was er omdat we een doel voor ogen hadden. Deze bizarre tijd is een historische gebeurtenis van formaat. Met deze reeks concertperformances, die wij presenteren, reflecteren we op deze ’tijd’. Maar ook op andere tijden die destijds ook bizar, vreemd, absurd waren. Daarom hebben we composities en teksten uitgekozen die over deze ‘impasse’ gaan. Wij, musici – met ons instrument als medium – zijn als geen ander in staat dergelijke ontwikkelingen te duiden, collectieve ervaringen te verbeelden en nieuwe toekomstbeelden te schetsen.
Wij, muziekmakers van vandaag, zijn maatschappelijk betrokken en geven mede vorm aan de wereld. Naast engagement zijn we nieuwsgierig en hebben de drang om de muziek van binnenuit te ontheiligen en de grenzen ervan op te rekken.  En dat doen we met de nodige dosis humor. Want lachen om de vreemde wending die ons toch al vreemde leven ineens kreeg, is de beste manier om de energie te vinden om door te gaan.
Over de voorstelling:In De SchemeringDe uren zijn vergleden. Dat wat net nu was, is nu verleden tijd. Harold en Fanja, tijdreizigers, staan met de brokstukken in hun handen. Samen proberen ze het spoor terug te vinden naar het moment dat er nog wel coherentie was. Eva is juist op zoek naar nieuwe ervaringen, alles kan nog alle kanten op. Sterker nog; zij wíl nog alle kanten op. Deze drie treffen elkaar. Ze moeten voorzichtig zijn, want er dreigt gevaar. Hun afwijkend gedrag is opgevallen. Daar moet een einde aan komen, vinden bepaalde hooggeplaatste figuren. Ze worden gevolgd.