Share the talent – Femke IJlstra introduceert: Merel Ubeda!

Als jurylid van het Prinses Christina Concours maakte Femke IJlstra afgelopen voorjaar kennis met het saxofoonspel van de 16-jarige Merel Ubeda. “Ze ging helaas niet door naar de finale, maar wát een niveau en wát een talent. Dat moet gehoord worden!” Op het Emmy Verhey Festival 2022 betreden ze samen het podium. 

Femke is een van de meest succesvolle saxofonisten van haar generatie. Met haar saxofoons heeft ze al de hele wereld over gereisd en speelde ze in toonaangevende orkesten. Daarnaast is ze een van de jongste (sinds haar 29e) vrouwelijke hoogleraren in Europa én artistiek leider van het Emmy Verhey Festival. In die hoedanigheid nodigde ze Merel uit voor de 17e editie van het festival, waarvoor ze onder het motto Share the talent gerenommeerde musici koppelt aan aanstormend talent.

Merel heeft ze aan zichzelf gekoppeld. Op zondagmiddag 11 september spelen ze tijdens het concert Building Bridges van Femkes Syrène Saxofoonkwartet samen een bijzonder arrangement van het Bloemenduet van Léo Delibes. Femke: “We stappen dus niet even opzij om Merel haar ding te laten doen. We gaan écht de verbinding aan.” “Supergaaf!” vindt Merel dat. “En een heel mooie kans. Ik heb er zin in!”

Optredens, awards en bloedplaatjes

Sinds haar achtste speelt Merel altsaxofoon. Waarom saxofoon? “Veel instrumenten vielen af vanwege mijn bloedziekte, ITP, waardoor ik een tekort aan bloedplaatjes had. Bij trompet bijvoorbeeld, die mijn broer Tim speelt, werd de druk in mijn hoofd te hoog. Maar saxofoon kon wél.” In vijf jaar ging ze van haar diploma A naar D. Al na twee jaar werd ze Brabants Kampioen op het Brabants Kampioenschap voor blazers en derde op het Nederlands Kampioenschap voor solisten-blazers. 

Merels agenda staat vol met optredens – naast haar schoolwerk; ze zit nu in 6 vwo. In haar kast staan al een paar mooie awards. En het mooiste: ook het aantal bloedplaatjes is de afgelopen jaren toegenomen. Eind dit jaar heeft ze naar verwachting de laatste afspraak met haar hematoloog. In het ziekenhuis tenminste; tijdens het miniconcert dat het praktijkgedeelte van haar D-examen vormde, stond Merel samen met hem op het podium – en slaagde ze cum laude.

Conservatorium?

In juni liep Merel mee op de Young Musicians Academy (YMA), de vooropleiding van de Fontys Academy of Music and Performing Arts (AMPA). In juli volgde ze een masterclass van AMPA-docent Ties Mellema. Eerder volgde ze bij hem en bij zijn collega Andreas van Zoelen al proeflessen. Maar of ze met haar vwo-diploma daadwerkelijk naar het conservatorium zal gaan, weet ze nog niet. Op je 16e ligt ten slotte nog de hele wereld aan je voeten.

Zondag 11 september, 14.00 uur

Building Bridges – Syrène Saxofoonkwartet, met introducée Merel Ubeda

Gasthuiskapel, Zaltbommel