Duo Rozemond & Bekkers introduceert: Jertil Oláh

Zaterdag 10 september verzorgt het Duo Rozemond & Bekkers het lunchconcert op het Emmy Verhey Festival. En dat doen violiste en zangeres Jacobien Rozemond en accordeoniste Renée Bekkers dit keer niet alleen met z’n tweetjes. Bij hen op het podium voegt zich ook de 19-jarige cellist Jertil Oláh.

Jacobien Rozemond werd helemaal vrolijk toen Femke IJlstra, artistiek leider van het Emmy Verhey Festival, voorstelde om op het EVF het podium te delen met jong talent. “Ik vind het leuk om samen te werken met mensen die nog in hun studie zitten. Die zijn nog aan het ontdekken. Staan heel open. En hebben weer heel eigen speelstijlen; de verschillen zijn leuk en heel leerzaam. Daarnaast speelt het doorgeefaspect een rol: share the talent met nieuwe generaties.” 

Heel veel leren

Jacobien wist ook meteen met wie ze het podium wilde delen. “Jertils moeder is toevallig de cellolerares van mijn zoontje. Zo heb ik Jertil een keer zien spelen tijdens zijn voorbereiding op het Britten Celloconcours (waar hij de aanmoedigingsprijs won, red.) en ik vond hem geweldig.” 

Jertil nam de uitnodiging graag aan: “Ik vind het fantastisch! Samen spelen met nieuwe mensen. Met heel góede nieuwe mensen. Ik denk dat ik heel veel ga leren. Ik speel meestal solo, op het Emmy Verhey Festival wordt dat twee op één. Dat geeft veel verschillende inkijkjes op muziek.” Jacobien: “En misschien leren we ook nog iets van jou!”

Joodse muziek

Onder de titel Jewish Prayer brengt Duo Rozemond & Bekkers Joodse muziek naar het Emmy Verhey Festival. Samen met Jertil staat onder meer Prayer van Ernest Bloch op het programma, uit diens Jewish Life. Jacobien: “Oorspronkelijk voor cello en piano, dus we gaan er een bewerking van maken voor trio – zónder piano. En jij hebt affiniteit met volksmuziek, toch Jertil? Dat is super inspirerend!”

“Ik hou daarvan, inderdaad”, vertelt Jertil. “Mijn vader is een Hongaarse violist. En voor mijn toelating bij de jong-talentafdeling van het Conservatorium van Amsterdam heb ik een zigeunerlied gespeeld van mijn oom. De muziek die we gaan spelen op het Emmy Verhey Festival spreekt mij dus enorm aan.”

Toekomstplannen 

Inmiddels studeert Jertil aan de Academy of Music and Performing Arts (AMPA) in Tilburg, bij docente Monique Heidema. Daar gaat hij in elk geval zijn bachelor halen. “En daarna misschien terug naar Amsterdam. Want ik wil ook graag filmmuziek gaan doen.” Zo’n volgende stap hadden we – nog – niet verwacht. Zolang Jertil óók maar cello blijft spelen!

Zaterdag 10 september, 12.30 uur

Jewish Prayer – Duo Rozemond & Bekkers, met introducé Jertil Oláh

Gasthuiskapel, Zaltbommel